lunes, enero 24, 2011

Lie to me

La comunicació no verbal, allò que es diem en silenci, constitueix prop del 60% de la comunicació humana. El 30% es troba en el to de la veu, cosa que significa que més del 90% del missatge no són paraules. Ho va enunciar Mehrabian, ho han aplaudit etòlegs i psicòlegs, i ho han aplicat coachs, assessors d’imatge i els investigadors del grup Lightman.

Aquesta sèrie televisiva –dels productors de 24 h. i Arrested Development– s’inspira en la vida real d’un especialista capaç de comprendre aquest llenguatge tan primitiu. Paul Ekman, interpretat per Tim Roth, és un psicòleg capaç descobrir un mentider
sense que aquest obri la boca. Considerat per la revista Time una de les 100 persones més influents del món, les seves experiències i llibres han servit per construir el personatge de l’expolicia i doctor Cal Lightman, un infalible expert en detectar veritats i mentides a través de la psicologia aplicada.

La backstory ens diu que s’ha passat 20 anys estudiant les expressions facials fins a
desenvolupar-ne una ciència vàlida i metòdica, la kinèsia. Va ser expulsat del Pentàgon –sense que sapiguem ben bé per què– i després va fundar el seu grup d’experts particular al qual la policia i d’altres agències de seguretat solen recórrer per resoldre els crims més sofisticats. En aquesta aventura professional sempre l’acompanya la seva sòcia i psicòloga, la doctora Gillian Foster, menys impulsiva que ell però igual d’intuïti
va i l’única capaç d’entendre’l. Hi ha l’Eli Loker, un investigador becat que sempre diu tot el que pensa, i la recent ajudant Ria Torres, una “natural”, és a dir, algú que de manera innata sap llegir les microexpressions i gestos sense cap entrenament.
L’aparent falta d’escrúpols de Lightman unida a les històries de cada cas, i la manera en què es van desgranant les motivacions íntimes dels protagonistes ens condueix sempre a una reflexió moral. La resolució dels delictes no és tan rellevant com les conseqüències que tenen pels personatges, la decisió moral que els empeny a implicar-s’hi. La pregunta té més importància que la resposta, perquè com portar una vida normal quan t’adones que els altres fingeixen? Com enfrontar-te a les mentides quotidianes dels que et rodegen? Lie to me planteja aquests dubtes de manera honesta i revela la frivolitat de la que estan fetes milions de persones.


P.D. Diria q als EUA ja van per la tercera temporada i hi ha moltes pàgines farcides d'adeptes q afirmen aplicar les ensenyances del gurú Cal ...(ZP ha levantado la ceja en su discurso sobre la reforma de las pensiones, está mintiendo!!!!???) funcionin o no, la sèrie és divertida i els comentaris irònics d'en Loker, genials.

No hay comentarios: